Traditionell kinesisk medicin är en mångtusenårig vetenskap och innefattar olika sorters terapiformer: Akupunktur, TuiNa, Koppning, Moxa, Qi Gong och Örtmedicin. Hela filosofin bygger på principen om ett fritt flöde av Qi och balans mellan yin och yang.
Man använder ett poetiskt och metaforiskt språk för att beskriva de olika processerna och för oss västerlänningar gäller det att släppa tanken lös och inte söka svar på samma sätt vi är vana. Nykeln är: Tänk större!
Qi vår livsenergi, den energi som ger oss kraft att röra oss, försvara oss mot sjukdomar, smälta maten etc
Läs mer om Qi under Qi Gong
Yin kvinnlig aspekt, kyla, mörker, nedåt, inåt, substans
Yang manlig aspekt, värme, ljus, uppåt, utåt, rörelse
Yin och yang är alltså varandras motsatser, men totalt beroende av varandra – det finns inget ljus utan mörker och ingen vila utan rörelse
Om yang är en eld som brinner och yin är vattnet i grytan som hänger ovanför elden, så är Qi ångan som bildas när vattnet kokar. Om elden slutar brinna kokar inte vattnet och ingen ånga uppstår. Om elden istället är för stark eller det är för lite vatten i grytan, kan det koka torrt och inte heller då bildas ånga. Eftersom Qi (ångan) är vår livskraft är det viktigt att ta reda på hur obalansen ser ut.
Tex.
Är det för mycket vatten (yin, kyla, stillastående) eller för lite eld (yang, livsgnista, värme, engagemang) som gör att jag inte orkar?